Västerboda Islandshästar


Foto: www.broncophoto.se

Om Heléne Blom

Heléne Blom är landslagsryttare och en av sex ridlärare för islandshäst i landet. Hon är också utbildad B-tränare, en av två i Sverige och har gått pedagogikutbildningen på Strömsholm.

Hon var den första som startade ridskola för islandshästar i Sverige, år 1988.

Hösten 2006 anlitades Heléne som huvudlärare för Islands-hästutbildningen vid Strömsholm. Utbildningen är ettårig och deltagarna blir diplomerade B-instruktörer och utbildade unghästränare med fördjupade kunskaper inom ridlära och undervisningsmetodik.

Heléne är en eftertraktad instruktör och förutom att ha kurser hemma på gården åker hon även ut och har kurser.

Exempel på tävlingsmeriter:

Vinnare i Globens töltmästerskap 2006
Mångårig landslagsryttare
Sex SM-guld varav tre i fyrgång
Tre SM-silver i tölt
NM-brons i fyrgång
Placeringar i VM i tölt och fyrgång
Guld i 150 m pass på passchampionatet 2002


1979, när Heléne var 11 år, skaffade hon sin första islandshäst. Tre år senare vann hon sin första guldmedalj på Islandshäst-SM (dressyr). Efter gymnasiet vidareutbildade hon sig inom reklam och marknadsföring och samtidigt som hon jobbade på reklambyrå, statade hon Sveriges första ridskola för islandshäst 1988. Hon har varit med i landslaget sedan 1988 och ridit både på VM och Nordiska mästerskapen med goda resultat.

1992 köptes Västerboda Gård och verksamheten började byggas upp på allvar och idag har man en komplett verksamhet med turridning, ridskola, helgkurser, barnläger, avel, hästimport och hingststation.

Hingsten Soldán frá Hvítanesi köptes på Island i början av 2003 och har tävlats sedan dess. Parallellt har han handbetäckt ett begränsat antal ston. Se mer om Soldán under länken ovan.

Läs gärna mer om Svenska Islandshästförbundet här: www.icelandichorse.se .


Foto: www.broncophoto.se


Västerboda Islandshästar, Västerboda, 743 71 Björklinge
018 - 37 40 83, 0708 - 37 44 83, [email protected]

Uppdaterad 2010-02-19